Modelul de educatie romanesc este din ce in ce mai mult privit in mod negativ de parintii care sunt ingrijorati de felul in care vor face fata copiii la cerintele de la scoala, ba chiar si de la gradinita.

Inca din ultimii ani de gradinita, copiii invata sa recunoasca literele si chiar sa scrie si sa citeasca, in timp ce modelul de scoala finlandez https://sevaedu.ro/ presupune invatarea in mod ludic.

Finlanda este una dintre tarile cu cel mai ridicat nivel de trai din lume, care pune accent pe dezvoltarea copiilor in timpul anilor de scoala, prin intermediul unui sistem fara examinare si fara note, prin care acestia sa atinga performanta si sa faca progrese impresionante.

Unul dintre cele mai bune sisteme educationale ale lumii, sistemul finlandez inlocuieste competitivitatea cu colaborarea si interdisciplinaritatea, inlocuieste crisparea cu relaxarea, iar lista atributelor poate continua.

Modelul de educatie finlandez pe intelesul tuturor

In Finlanda, copiii incep scoala la varsta de 7 ani si temina ciclul primar la varsta de 12 ani, iar scoala peste 16 ani este optionala. Tinta profesorilor este sa se apropie de copii si sa le asigure acestora toate informatiile de care au nevoie pentru a reusi in viata, eliminand memorarea si reproducerea cu inventivitatea si creativitatea. Copiii finlandezi nu dau examene, teze sau lucrari de control.

Sistemul educational finlandez a patruns in Romania in cateva centre din Bucuresti, din Sibiu si din Ploiesti, gradinita fiind sistemul cel mai bine primit, influentele acestei metodologii intuitive care este centrata pe copii au ajuns sa fie exemple de bune practici dezvoltate pe platformele de educatie alternativa.

In Finlanda nu exista catalog si catedra, iar profesorul este un fel facilitator de invatare; se elimina, in acest fel, diferenta sociala, de varsta si de etnie.

 5 motive sa iti inscrii copilul la o gradinita finlandeza

Primul si cel mai important motiv pentru a inscrie copilul la o gradinita pe model finlandez este acela ca aici nu exista diferente sociale, de gen si de varsta, grupele fiind mixte, copiii mai mari invata empatia si ii sprijina pe cei mai mici, copiii mici invata sa se bazeze pe sprijinul celor mai mari.

Un alt motiv este acela ca prichindeii isi vor petrece foarte mult timp in aer liber. Joaca in aer liber presupune dezvoltarea imunitatii. Copiii sunt scosi afara indiferent de vreme, chiar si pe vreme mai putin prielnica. Atunci cand vremea permite, copiii se vor balaci in piscina, vor merge pe bicicleta, se vor juca cu animalele si vor face tot felul de alte activitati foarte placute.

Un al treilea motiv pentru a alege modelul de educatie finlandez la nivel de gradinita este acela ca in curte copiii au o mini-sera si o mini-ferma, unde vor invata cum sa creasca plante, unde vor afla cum sa fie responsabili si cum sa ingrijeasca animalele. Gratie acestor activitati, isi vor dezvolta empatia, responsabilitatea, dragostea fata de animale si de mediul inconjurator.

Ultimele motive pentru care parintii trebuie sa ia in calcul inscrierea copiilor la o gradinita finlandeza fac referire la respectul fata de copil si colaborarea continua cu parintii.

Modelul de educație finlandez

Modelul de educație finlandez pe înțelesul tuturor

Related Posts:

  • No Related Posts