7) ILIE MICOLOV – Dragoste la prima vedere

Ilie Micolov, indragit interpret de muzica usoara, s-a nascut pe 2 iulie 1950, la Suceava.

Sensibilitatea l-a ajutat sa aiba de mic preocupari artistice la Casa pionierilor, la fel ca toti copiii din acea perioada.

Astfel, Ilie Micolov a fost la cercul de teatru, la dansuri, a facut sport (atletism, hochei, motocros) iar la 12 ani a invatat sa cante la chitara, visand sa faca parte dintr-o orchestra adevarata.

 8) Gil Dobrică – Hai Acasă

S-a născut la țară, în comuna Dăbuleni, județul Dolj, într-o familie cu nouă copii, Gil fiind cel mai mic. La 14 ani și-a luat fratele cel mare și a plecat la Craiova, la școala de meserii, unde a devenit strungar. A colindat toată țara cu Cenaclul Flacăra și cu „Serbările Scânteii Tineretului“. Un coleg de muncă era un mare iubitor de muzica neagră și i-a insuflat viitorului solist pasiunea pentru Ray Charles, care a devenit în scurt timp idolul său. Gil a început să cânte piese rock și soul de la 17 ani: cânta pentru studenți, pe gratis, la Clubul Uzinei „7 noiembrie“ și îi detrona pe cei care cântau jazz, swing, foxtrot.

9) Phoenix – Mugur de fluier

Phoenix a fost deschizătoare de drumuri în muzica adresată publicului larg în România celei de a doua jumătăți a secolului XX. Membrii formației au abordat numeroase subgenuri ale rock-ului; traseul stilistic al formației a pornit de la muzică beat, evoluând spre rock psihedelic și de aici către hard rock, cu un număr de experimente de rock progresiv. În anii 1970, efectele schimbărilor politice din țară asupra vieții culturale au adus la destrămarea multor formații de gen. Între cele care au continuat prin adoptarea unui stil nou, Phoenix a avut una dintre cele mai neașteptate evoluții, dând naștere subgenului rock numit etno rock (inspirat din folclorul românesc autentic).

 

Related Posts: